1 Aralık 2011 Perşembe

İnternet satışlarında vergi konusu!

Bu konu sürekli kafamı kurcalıyor. İnternetten satış yapanlar gelir vergisi ödemek zorunda mı, değil mi? Ayda bir yaptığım bir ürün için (o da satılacak mı satılmayacak mı belli değil) fatura mı kesmek zorundayım? Vergi dairesine kayıt olmak mı gerekiyor? Bunun gibi bir sürü soru var... Benim amacım, bir çok arkadaşlarımız gibi hobilerimizi değerlendirmek, en azından malzeme parasını bari çıkartabilmek :) Sırf bu söylentiler yüzünden zar zor açtığım ETSY dükkanımı da kapatmıştım, ben böyle belirsiz işlere gelemem diyerek..

Neyse benim asıl burada yapmak istediğim şu aslında: İnternetten bu konuda bulduğum yazışmaları ve kendi yaptığım yazışmaları paylaşmak.. Ha sonunda ne olduğunu anladın mı derseniz hala kesin bir sonuca varamadım:

İlk olarak mevzuat ne diyor (anlayabilene aşkolsun tabi):
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1040.html

İnternette rastladığım bir yazı:
http://gelirkapisi.org/2011/02/04/e-ticarette-vergi-yukumlulugu-ve-vergi-sorumluluklariniz/

EMEKSENSIN.COM ekibine sordum bu konuyu:
İnternet satışlarında gelir vergisi konusu son zamanlarda çok konuşulur bir konu oldu. Sitemiz, aldığı komisyon üzerinden kendi vergisini ödemektedir. Ancak, satıcı üyeler kendi vergi durumlarından kendileri sorumludur. Kurumsal olan üyeler, her halukarda fatura keserek vergisini ödemek durumundadır. Bu konu tam olarak netleşmiş olmamakla birlikte;
Evlerde Üretilen Ürünlerin Satışının Yapılacağı YerlerSöz konusu bentte yapılan başka bir düzenlemeyle de emeğe dayalı ürünlerin esnaf muaflığından yararlananlarca pazarlanmasında kolaylık sağlanmıştır. Muafiyet kapsamında bulunanlar, evlerde Kanunun öngördüğü makine ve aletler dışında başka makine ve alet kullanmadan kendi el emekleriyle imal ettikleri ürünleri; - Bir işyeri açmaksızın,- Dernekler, vakıflar, sendikalar ve meslek odalarınca düzenlenenler dahil olmak üzere düzenlenen kermes, festival ve panayırlarda (Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince düzenlenenler hariç),
-Kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerdesatabilecekler ve esnaf muaflığından yararlanmaya devam edebileceklerdir.
Öte yandan evlerde üretilen ürünlerin; pazar takibi suretiyle satışını yapanlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince düzenlenen kermes, festival ve panayırlarda satışını yapanlar ile Kamu kurum ve kuruluşlarınca devamlılık arz edecek şekilde belirlenen yerlerde satışını yapanlar, esnaf muaflığından faydalanamayacaktır.
Yukardaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, internet üzerinden satış yapanlar pazar takibi suretiyle satış yapanlar kategorisine girmekte ( sanal da olsa dükkanı var) ve fatura kesmek ve gelir vergisi ödemekle mükelleftirler. Kurumsal olmayan yani şirket sahibi olmayan kişiler, Maliyeye defter açtırmak suretiyle (şirket kurmadan) fatura kesimi yapabilirler. En yakın Maliye dairesine giderek bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 
Bu da bir arkadaşımın bu soruya verdiği yanıt:

5615 sayılı Kanunla, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

- 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi, "6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir." şeklinde,

Sonuç olarak, yanında birini çalıştırmaz ve çanta üretiminde sanayi tipi makina kullanmadan satış yaparsan vergiden muaf olursun.  Bu satışları Sahibinden.com da, hatta pazar da bile satsan sorun olmaz.

Sesiber sitesinde zamanında bu konudan bahsetmişti:
http://sesiber.blogspot.com/2010/07/pasaj-blog-vb-yerlerden-sats-yapanlarn.html

Bu yazıda bahsi geçen Ankara Vergi Dairesin'in verdiği cevap:
http://www.avdb.gov.tr/y/mukteza/muktezadetay.asp?id=101119

Bu ise vergi dairesinin verdiği cevap için yine aynı arkadaşımın bana yaptığı açıklama:
Burada internet sitesini sen açarsanı tarif ediyor, Ticari amaç ile yapılan satış yerleri (semt pazaır istisna) vapur büfesi ,otel gibi.
Sahibinden.com da bireysel olarak senin el ürünlerinin satışını yaptığında sen buraya girmiyorsun.
Genel olarak yoruma dayalı,Trafik polisi olayı gibi isterse ceza keser. Ama vergi dairesinin sana ceza kesme oranı milyar da bir.
Ürünü başka bir yerden alıp satarsan, ya da kendi ürünlerini satmak için web sitesi kurarsan risk daha fazla ama sen elde üretim yapıp sahibinden e koyuyorsun.
Sonuç olarak, senin işin için sahibinden.com da satış yapmanın riski yok gibi birşey.


Öfffff, diyorum başka bişi demiyorum :(


Satış yapan arkadaşlar nasıl bir yöntem izliyor acaba? Paylaşırlarsa mutlu olurum

7 yorum:

bahar006 dedi ki...

Ben kanunları değerlendirerek fikrimi söyleyeyim. Normalde gelir elde eden her insanın vergi ödemesi gerekir. Ama devletin bunu dükkanı olmayan, evden satış yapan şahıslara indirgeyerek takip etmesi son derece zor hatta imkansızdır. Bunun en güzel yolu, toplu halde el emeği satışına izin verilen sitelerin vergi daireleri tarafından izlenmesi ve satışı yapılan bir üründen şahsın ödeyeceği verginin kesilerek doğrudan vergi dairesine gönderilmesi, kalan miktarın ise sahibine iade edilmesidir. Böylece hem vergisiz kazancın hem de evden satış yapanların faturayla fişle uğraşmasının önüne geçilir. Bunun için de yeni bir düzenleme gerekiyor zannedersem. Çünkü sahibinden.com veya benzeri siteler, sadece normal bir firma gibi kendi vergilerini ödüyorlar ancak, vergi daireleri direk üyelerin gelirlerine bakmıyor. Yapılabilir mi, elbette. Ama uğraşırlar mı bilmiyorum açıkçası.

Ali Dereli dedi ki...


http://gelirkapisi.org/2011/02/04/e-ticarette-vergi-yukumlulugu-ve-vergi-sorumluluklariniz/

makalenizde üstteki linki paylaşarak emeğe saygılı bir insan olduğunuzu açıkca gösterdiğiniz için size teşekkür ederim.

http://gelirkapisi.org admin

Adsız dedi ki...

arkadaslar, yaptıgınız satısların adedine ve duzenine bakılıyor. her ay duzenli mesela 15 civarı satıs yapıyorsanız ticari kazanç elde etmiş oluyorsunuz ve iş yeriniz sahibinden.com kabul ediliyor. kazancınızın yıllık bir limiti olması gerek fakat internette bulamadım hatta limite kazancınıza bakılmaksızın sattıgınız her urun icin 169TL usulsuzluk cezası kesiliyor. yılda 100 adet urun sattıysanız 16900TL ceza odemek durumunda kalabilirsiniz. bu ikinci el satışlar icin de gecerli. iyi araştırın derim. benim internetten cıkardıgım ozet budur...

perilievren dedi ki...

merhaba,
yazınızın bir bölümünde "Maliyeye defter açtırmak suretiyle (şirket kurmadan) fatura kesimi" konusuna değinmişsiniz. bu yazıyı yazalı uzun zaman olduğuna göre belki araştırıp olayın mümkünatını öğrenmiş olabilirsiniz diye soruyorum: böyle bir şey mümkün mü gerçekten? zira mümkünse çok sevineceğim:))
iki muhasebeciyle ve vergi dairesindeki memurlarla konuşurken hiç kimse bana bu ihtimalden bahsetmedi. herkes internette herhangi bir şekilde satış yapıyorsan illa ki şirket kurup fatura kesmelisin dediler. halbuki ben zaten ayda 300 lira ya kazanıcam ya da kazanmıcam. bununla muhasebecinin ücretini mi ödeyeyim bağkuru mu ödeyeyim???
ben takı yapıyorum, evde çalışıyorum ve el emeğimi satıyorum. bizim gibi insanlar için bir kolaylık yok mu yaa?
teşekkürler

Zülü dedi ki...

perilievren, üzgünüm ama bu konuda ben de bir yol bulamadım ve bir yükümlülük altına girmemek için boşverdim.

Adsız dedi ki...

Sonuç
Satış işleminin ticaret kapsamında değerlendirilebilmesi için kazanç sağlama potansiyeline sahip bir organizasyon içinde, sermaye kullanılarak ve devamlı yapılan bir iş olması gerekir. Bu nedenle yaptığınız işlem sürekli ticari faaliyet değildir. Ayrıca 2012 yılı içerisinde yaptığınız satışlardan elde ettiğiniz kazanç, 20.000 TL'lik arızi (geçici) kazanç istisna tutarının altında kaldığından herhangi bir vergisel sorumluluğunuz bulunmamaktadır.

Adsız dedi ki...

Arızi kazanç istisnası Gelir vergisini bağlar, Vergi Usul Kanunu Çok daha başkadır.Usulsüzlük cezalarını etkilemez.
El emeği ürünlerinizde olsa, Kanunlarda belirtilen haller ve meslekler dışında Mükellef olunmadan ticaret yapılamaz. Ancak esnaf Muafiyetinden yaralanmanın şartlarını taşıyorsanız işyeriniz olsa,makine kullansanız,işçi çalıştırsanız ve hatta ihracaat dahi yapsanız, Mükellef olmanıza gerek yoktur.Kırtasiyeden satın alacağınız bir koçan Gider pusulası yeterlidir.(SINIRLI branşlarda KÜLTÜREL MESLEKLER)27/07/2012 tarihli 28366 nolu resmi gazeteyi inceleyin.(283 seri nolu gelir vergisi genel tebliği)...
Yapacağınız işle ilgili bulunduğunuz ilin "VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI'na" danışın size vergi dairelerinin vereceği bilgiden daha çok bilgi verirler.
www.e-girisimci.gov.tr www.gib.gov.tr sitelerinden Mükeffeliyet-VUK-GVK-KDV-Esnaf Muafiyeti Konularının araştırmasını yapıp,"hepsini bir bütünün parçaları olarak" yorumlayın. vergi dairesi başkanlıklarından ÖZELGE talep edebilirsiniz.AMA MUTLAKA 283 NOLU GENEL TEBLİĞİ OKUYUN,sorularınızın yanıtları bu tebliğde.